Pizza, Pai

Kjempepizza

Bunn:
25 g gjær
2 dl vann
1 ts salt
1 ss meierismør, smeltet
ca. 300 g hvetemel

Pizzasaus:
1 boks (ca.400 g) tomater
4 ss chilisaus
1 båt hvitløk
1 ts oregano
1 ts basilikum
1 ts sukker
salt og pepper

Forslag til fyll:

Fyll 1:
200 g røkt skinke
1 boks (ca.200g) ananas i biter
1 rød paprika
200 g pizzaost

Fyll 2:
6 tomater
salt, pepper, oregano
100 g reker
100 g blåskjell
100 g sopp
200 g pizzaost eller annen revet hvit ost

Fyll 3:
3 tomater
4 wienerpølser
1 paprika
1 boks (ca. 200 g) sjampinjong
salt, pepper, oregano
200 g pizzaost eller annen revet hvit ost

Fyll 4:
50 g salamipølse
1 paprika
10 oliven
200 g pizzaost

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter

Fremgangsmåte:
I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter.

Pizzadeigen:Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett lunkent vann og smeltet smør. Rør i hvetemelet til deigen blir smidig og passe fast. La deigen heve til dobbel størrelse. Legg deigen på bakebordet og kjevle ut en stor pizzabunn, eller del deigen i to og kjevle ut to tynne leiver. Legg deigen på papirkledd stekeplate og dytt inn deigen litt rundt det hele, så det blir en kant. To runde pizzaer,18 cm i diameter kan stekes på en plate. Pizzasausen:Bland ingrediensene i en kjele og kok til sausen er passe tykk. Smør på pizzasausen den kjevlede deigen og velg ut hviket fyll du vil legge oppå. Du kan velge alle fire sortene, eller bare bruke din favorittsmak. Dryss osten jevnt over hele pizzaen og strø litt pizzakrydder på toppen. Stek pizzaen og server den straks.

Gastronomens Beste Pizza

Deig:
10 dl mel
3 dl vann
2 dl olivenolje
2 ss salt
1 pk gjær

Fyll:
500 gr kjøttdeig
2 dl vann
1 løk
1 paprika
2 bokser ananas
1 liten boks mais
140 gr. tomatpurre (liten boks)
2 ss pizzakrydder
350 gr ost (Norvegia)
2-3 tomater

Fremgangsmåte:
Deig:
Hell melet i en bolle, tilsett salt, evt tørrgjær hvis du benytter det, bland det tørre godt, oljen og vannet helles i. elt sammen, tilpass deigen med noe mel dersom det er nødvendig. Smør inn den ferdige deigen med olje, før den settes til heving.

Fyll:
Ha kjøttdeigen i en kasserolle som rommer 3-4 liter, tilsett vannet, bland dette sammen slik at det blir som en tynn farse, sett på varme, start gjerne med sterk varme, for så å slå ned når vannet skiller seg fra kjøttdeigen igjen. Kutt opp løk og paprika, dette haes i samme kasserolle som kjøttdeigen, tilsett tomatpurre, og pizzakrydder. Bland sammen. Skjær opp tomatene i skiver (1 skive pr pizza bit/slice) mot slutten av koketiden så haes mais og ananas i kasserollen, bland dette sammen med resten av ingrediensene. Riv osten. Deigen jevnes på en smurt langpanne, fyllet helles over og fordeles over det hele, tomatene legges på, osten topper det hele før du setter herligheten midt inn i ovnen som er varmet opp til 225 grader, der skal pizzaen kose seg i ca 20 minutter. For de som ønsker litt "hottere" smak så kan et glass med Jalapenos tilsettes fyllet.
Server gjerne sammen med Bernaise saus, eller Rømmedressing.

Pizzahorn

16 Horn:
7 dl mel
50 g margarin
3 dl melk
25 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker

Fyll:
1 sjalottløk/1 liten løk
400 g kjøttdeig
litt tacosaus (salsasaus)
strøost
skivede champignoner fra boks
krydder (mye) etter smak

Fremgangsmåte:
Smelt margarinen og hell i melken. La blandingen varmes opp til 37° og hell i gjæren. Til slutt hell i det tørre og elt deigen for hånd. Den skal bli fast, men ikke seig. La deigen heve under plast i 30 minutter. Del deigen i to deler og kjevl dem ut i rundinger på ca 30 cm i diameter. Bruk en kniv og skjær rundingene i 8 like deler (spisser). Lag så fyllet som følger (burde helst bli laget på forhånd. I en veldig varm panne strør du salt og pepper. Legg så den finhakkete løken i panna og brun den litt. Så heller du kjøttdeigen i panna og steker den som det skal gjøres. Hell også champignonene i panna. Krydre kjøttdeigblandingen med salsasaus, salt, pepper og andre krydder som ønsket. Når fyllet har kjølet seg ned, spre det utover de 16 "spissene" med deig. Nå skal hornene utformes. Det gjøres ved å rulle den brede delen av deigen over og rundt fyllet til spissen ligger under resten av hornet.
Det kan være vanskelig å lage estetisk pene horn, men da ser de jo ekstra hjemmelagde ut.
Hornene legges så på et bakepapir og stekes i ovnen på 180° i 15 minutter.

Pizza-snurrer

Deig:
1/2 pose tørrgjær
3 dl vann
1 ts salt
4 ss melange (smelta)
450 g hvetemel

Fyll:
Revet hvitost
Stekt kjøttdeig/skinke/peperoni (etter smak)
Pizzakrydder
Pizzasaus

Fremgangsmåte:
Rør ut gjær i vann (40 grader). Tilsett salt og smør. Ha i mel og kna til fin deig. Sett på et varmt sted og hev til dobbel størrelse. Kjevle ut deigen til et rektangel. Ha på pizzasaus, pizzakrydder og det det kjøttet du vil ha f.eks skinke. Strø så på 3/4 del av osten. Rull sammen som en rullekake, skjær så biter på ca 1 1/2 cm bredde. Legg de på en bakeplate og etterhev i ca 15-30 min. Strø resten av osten på toppen og stek på 225 grader i ca 20 min (til osten er gylden).

Nachopizza

Vanlig pizzadeig
Kjøttdeig
Tacokrydder-pose
Salsa/tacosaus
Rømme
Nachochips
Revet ost
Jalapenos

Fremgangsmåte:
Lag pizzadeig - hev den.Stek kjøttdeig. Tilsett tacokrydderet og så mye vann som anvist på pakken. La det surre et par minutter.Legg pizzadeigen på en plate. Fordel kjøttdeigen utover. Ha på småknuste nachochips, jalapenos og strø til slutt osten over. Stekes på 200-225 grader i ca 15min (varierer med ovnstypen, følg med under bunnen, om den blir gyllen). Denne oppskriften passer og fint for de som ikke tåler melk.
Bruk da melkefritt melange i deigen, og bruk soyaost som fyll. Men ikke ha det på toppen av snurrene - da den type ost blir fort svidd.
(Soya ost fås kjøpt på helsekost, i ferdige skiver - skjær de i strimler)

Pariserbaguette

1 stk lang baguette
smør
250 g kjøttdeig
1 knivsodd kajennepepper
1 ss olivenolje
0,50 ts pepper
1 ts salt
2 ts tomatpure
75 g vellagret norvegiaost


Fremgangsmåte:
I ovn ved 225°C i ca. 10 minutter.
Del baguetten i 4 jevnstore stykker. Skjær et tynt lokk av og hul brødet litt ut. Smør baguetten tynt i bunnen.
Smuldre brødkrummen og fres den sammen med kjøttdeig, salt, pepper, tomatpuré og kajennepepper i olje, til kjøttdeigen har skiftet farge. Virker blandingen svært tørr, kan den tilsettes et par skjeer vann. Skjær osten i terninger og rør dem sammen med kjøttet.
Fordel fyllet i baguettene og stek dem midt i ovnen til de er varme og sprø.
Server dem med salat.

Amerikansk panpizza med pepperoni

Antall porsjoner: 4.

20 g. Gjær
2,50 dl. lunkent vann
1 ss. Olivenolje
1 ts. Salt
2 ts. Sukker
2 ts. Bakepulver
7 dl. hvetemel
olivenolje, ca 1 ss til hver panne

Pizzasaus
400 g. hermetiske tomater
0,50 stk. liten løk
1 fd. Hvitløk
6 ss. Olivenolje
0,50 ts. Salt
0,50 ts. Sukker
0,25 ts. Pepper
0,50 ts. Oregano
0,50 ts. basilikum

Fyll
4 dl. pizzasaus
100 g. pepperoni
50 g. hermetisk mais
1 stk. rødløk
500 g. Synnøve Revet Økonomiblanding (ost)

Rør ut gjær i vann. Ha væsken i en eltebolle og tilsett sukker, salt og olje. Bland mel og bakepulver, tilsett 2/3 av melet i deigen og elt med krok. Spe med mel til passe konsistens, ikke for tørr. Dryss på litt mel og la deigen heve i bollen under klede til dobbel størrelse (ca 40 min.). Saus: Kutt løk og hvitløk fint, og fres i oljen. Slå på knuste tomater, og kok inn til væsken er fordampet (ca 20 min.). Tilsett krydder og smak til. Avkjøles.
Trykk deigen ut i en form som er smurt med olivenolje. Du kan bruke 2 paiformer (diameter ca 26 cm), 2 store stekepanner eller en langpanne. La bunnen etterheve litt i formen før pizzasaus, Revet Økonomiblanding og resten av fyllet legges på. Stek på ovnsplate i 3-4 min. på full styrke. Stek deretter ferdig i stekeovn ved 200°C med over- og undervarme i ca 20 min.

Pizza foccacia

Antall porsjoner: 4.

Foccaciadeig 1
3 dl. Hvetemel
10 g. fersk gjær
2 dl. lunkent vann

Foccaciadeig 2
3 dl. lunkent vann
20 g. fersk gjær
2 ss. Olivenolje
2 ts. Salt
2 ss. Melk
1 kg. Hvetemel
0,50 dl. olivenolje

Fyll
0,50 gl. soltørkede tomater
0,50 gl. sorte oliven u/stein
12 stk. Cherrytomat
150 g. Fetaost
1 pk. Pepperonipølse
500 g. Revet ost

Deig 1:
Bland gjær og mel, rør inn vann og jobb med deigen til den er glatt. Dekk med plast. Hev i ca 30 min. og sett i kjølskap natten over. Ta deigen ut 45 min. før bruk neste dag.

Deig 2:
Bland gjær og litt av vannet i bakebollen. La stå i 5 min. Tilsett deigen fra dagen før samt resten av vannet. Bland godt, bruk gjerne en tresleiv til dette. Bland inn olivenolje, salt og melk. Rør inn melet i tre omganger, deigen skal være myk og klebrig. Når deigen er ferdig blandes Fetaost, skivet oliven, strimlet soltørket tomat og 2/3 av revet ost inn i deigen. Dekk til med plast og hev til dobbel størrelse. Dekk en bakeplate med bakepapir, smør med litt olje, legg over deigen og press den ut til kantene. Trykk fordypninger i deigen med fingrene og dryss på resten av revet ost. Legg på delte cherrytomater til slutt. La heve i ca 30 min. Stek på nederste rille ved 220°C i ca 20 min., deretter ved 200°C i 10 min

Go' gammeldags pizza

Deig
0,33 pk. fersk gjær
2,50 dl. lunkent vann
2 ss. Olivenolje
1 ts. Salt
1 ts. Sukker
6 dl. Hvetemel
2 ss. olivenolje til smøring av formen

Saus
400 g. hermetiske tomater
0,50 stk. liten løk
1 fd. Hvitløk
6 ss. Olivenolje
0,50 ts. Salt
0,50 ts. Sukker
0,25 ts. Pepper
1 neve frisk basilikum

Fyll
300 g. Kjøttdeig
0,50 stk. rød paprika
200 g. assortert skogsopp
300 g. Synnøve Pizzablanding med mozzarella

Rør ut gjær i vann. Ha væsken i en eltebolle og tilsett sukker, salt og olje. Ha i halvparten av melet og elt med krok. Spe med mel til passe konsistens, ikke for tørr. Dryss på litt mel og la deigen heve i bollen under klede til dobbel størrelse (ca 30 min.).

Saus:
Kutt løk og hvitløk fint, og fres i oljen. Slå på knuste tomater, og kok inn til væsken er fordampet (ca 20 min.). Tilsett krydder og smak til. Avkjøles.

Fyll:
Brun kjøttdeig i stekepanna, og smak til med salt og pepper. Stek soppen for seg og bland med kjøttdeig og paprika.Trykk deigen ut rett på smurt stekebrett eller ovnspanne, eller kjevle ut og plasser på brettet. Deigen skal ha en tykkelse på 4-5 mm. Smør på et tynt lag med pizzasaus. Legg deretter på 2/3 av Pizzablandingen. Fordel fyllet og dryss resten av Pizzablandingen på toppen. Hvis du har tid kan den godt heve i 20 min. før den stekes, da blir den luftigere. Stek ved 200°C med over- og undervarme i 20 min.

Ekte engelsk Sheperd's pie

500 g kjøttdeig
1 løk
1/2 boks tomatbønner
2 dl brun saus (terning eller pulver + vann)
Salt og pepper
1 kg poteter
Smør
Melk
1 boks erter/gulrøtter

Fremgangsmåte:
Fres hakket løk i en stor stekepanne og tilsett kjøttdeigen. Når kjøttdeigen er brunet, tilsett tomatbønner og brun saus. La det koke inn, ca. 20-30 min. Smak til med salt og pepper, ev. annet krydder.
Kok poteter. Når de er ferdigkokte, mos dem med melk og smør.
Erter/gulrøtter kan enten blandes inn med kjøttdeigen, eller serveres på siden. Ha kjøttdeigblandingen i en smurt form, og legg potetmosen over.Stekes nederst i oven på ca. 200 grader i 30-40 min. Paien er ferdig når potetmosen begynner å brunes på toppen.

Kalkun og purreløkspai

Paideig:
250 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann

Fyll:
1 ss olje
750 g rester av kalkun eller kyllingkjøtt
2 purre i tynne skiver
litt røkt pålegg av kylling eller kalkun
2 båter hvitløk
3 ss smør
2 ss hvetemel
1 1/2 dl hvitvin (cider)
2 1/2 dl melk
1 dl revet cheddarost eller annen hvit ost
1 dl revet parmesan
2 ts grov sennep
1 ss hakket, frisk timian - eller 1 ts tørket
salt og pepper
egg til pensling

Fremgangsmåte:
Bland paideigen i en matprosessor. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør en paiform, ca. 25 cm. Kjevle ut 2/3 av deigen, så den dekker bunnen og opp på kantene. Resten av deigen legges kjølig. Prikk deigen med en gaffel og stek paien ved 200 °C i ca. 15 minutter eller til den er lysebrun. Brun kjyllingkjøtt lett i en panne. Ta det opp av pannen og fres purreløken og hvitløken myk. Tilsett smør og la det smelte. Dryss over mel og rør om. Tilsett vin og melk i flere omganger. La det koke opp under omrøring og la det trekke i 3-4 minutter. Rør inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Avkjøles litt. Fyll i paiskallet. Kjevle ut resten av paideigen til lokk over fyllet. Pensle kanten med sammenvispet egg. Bruk en gaffel og trykk lokket fast rundt kanten. Stek videre i ca. 15 minutter til lokket er gyllent.

Pai med kjøttdeig og stjerneløk

Paideig:
3 dl hvetemel
1/5 ts salt
100 g smør/margarin
3 ss vann

Fyll:
400 g kjøttdeig
1 finhakket løk
1 vårløk
1 båt hvitløk
smør/margarin til steking
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket timian
12- 15 stjerneløk/småløk
2 dl melk
2 egg
2 dl revet ost

Fremgangsmåte
Smuldre smør/margarin med melet og tilsett salt og vann. Elt deigen sammen og la den ligge kaldt mens du gjør klar fyllet. Rens og finhakk løk, vårløk og hvitløk og fres det i en stekepanne sammen med kjøttdeigen. Tilsett salt, pepper og urter. Hvis du lar stjerneløken ligge i litt varmt vann før du renser den, blir skallet enklere å fjerne. Trykk deigen ut i en smurt paiform og la deigen henge litt utenfor kanten for å unngå at den krymper under steking. Prikk deigen godt med en gaffel. Forstek paibunnen på 200? C i ca. 10 minutter. Fordel fyllet i paiskallet og sett stjerneløken oppi med toppene opp. Bland sammen melk, egg og revet ost og hell over i paien.

Stek paien på nederste rille til eggeblandingen har stivnet ogpaien har fått en fin gyllen farge, ca. 30 minutter. Tips: for en magrere paideig kan du godt bruke kesam eller cottagecheese isteden for smør/ margarin

Ostepai

Paibunn:
125 g meierismør
200 g hvetemel
2 ss vann

Fyll:
1 ss meierismør
1 løk, grovhakket
150 g skinke, røkelaks eller ansjosfilet i små biter
250 g hvit ost, f eks revet jarlsberg eller edamer-ost
4 egg
3 dl melk
2 ss kruspersille, finhakket
1/2 ts pepper

Paiform, ca. 24 cm i diameter
I stekeovnen: 200 graderC, ca.15 minutter for bunnen, 180 grader C, ca. 20 minutter for hele paien

Fremgangsmåte:
Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.
Lag fyll: Fres løken blank i smør og fordel den i paiskallet sammen med skinke, laks eller ansjos . Dryss osten over. Bland sammen egg, melk, persille og pepper og hell eggeblandingen overi osten. Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.

Løkpai

Paideig:
125 g meierismør
200 g hvetemel
3 ss vann

Fyll:
25 små sjalottløk eller stjerneløk
1½ dl kremfløte
1½ dl melk
4 egg
3 dl revet Jarlsberg, eller annen hvit ost
200 g skinkerester
salt
pepper
muskatnøtt

Fremgangsmåte:
Paiform, 24 cm i diameter. I stekeovnen: 200 grader C, ca. 15 minutter (forstek av bunnen) 180 grader C, ca. 30 minutter (med fyllet)
Paiskallet: Smuldre smør og mel.Tilsett vannet og elt sammen til en jevn deig. La deigen hvile kaldt ca. 30 minutter. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den godt med en gaffel.Forstek bunnen. Så langt kan vi forberede i god tid.

Fyllet: Skrell løken og kok den i lettsaltet vann ca.10 minutter. Sil av kokevannet. ( Vanlig stor løk kan også brukes, finhakk den og surr den blank i smør i stekepannen.) Bland fløte, melk, egg og revet ost. Tilsett krydder. Legg løk og skinke i paiskallet og hell osteblandingen over. Stek paien ferdig og server den med en frisk salat til.


Quiche med luftig parmesanbunn

Bunn
0,50 dl. Vann
0,50 dl. Olivenolje
0,75 ts. Salt
2 ss. nyrevet parmesan
2 ts. tørrgjær (1/4 pk fersk gjær tilsv. 2 ts tørrgjær)
3 dl. hvetemel

Fyll
100 g. Sopp
smør til steking
2 fd. hvitløk (kan sløyfes)
2 stk. Vårløk
100 g. kokt skinke
2 stk. Egg
1 dl. Melk
1 dl. kesam eller cottage cheese
salt
pepper
1 ts. tørkede urter, f.eks. oregano eller timian
2 dl. revet hvit ost
4 stk. Tomat

Bland sammen varmt vann og olje til "fingervarmt", løs opp gjær (tørrgjær tilsettes samen med hvetemelet). Tilsett salt, revet parmesan, og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en smidig, glatt deig. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving 20-30 min. Smør en paiform, 24/26 cm i diameter. Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen godt over kanten. Prikk med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn ved 200 ºC på nederste rille i ca 10 min. Del sopp i båter/skiver og stek i smør sammen med finhakket hvitløk. Tilsett vårløk i skiver og skinke i terninger. Pisk sammen egg, melk, kesam, salt, pepper og halvparten av osten. Legg soppblandingen i den forstekte paibunnen, hell over melkeblandingen og dryss over resten av osten. Stek videre ved 200 ºC i 30-40 min til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet. Legg skiver av tomat over de siste 15-20 min. Server med en grønn salat.

Ingen kommentarer: