Gryteretter

Kyllinggryte

4 Porsjoner

ca 400 gr.kyllingfilet
1 løk
olje til steking
1 ts.karri
1 klype grovmalt pepper
1 terning kylling/hønsebuljong
1 glas pineaple salsa (santa maria)
2 dl. creme fraiche
litt salt
1 liten boks ananasbiter
2 små paprika (rød, grønn)

Kutt kylling i terninger, stek kjøtt, løk og paprika. Tilsett krydder. Rør inn buljong, salsa og creme fraiche. Ha i ananas til slutt (ikke kraften). Server med ris ev. brød og salat.

Chili con carne

4 Porsjoner

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 pose chili con carne krydder
2 ss margarin eller olje
1 boks hermetiske tomater
1 boks chilibønner
2 stk. rød paprika i biter

Slik gjør du:
Brun kjøttdeigen i 2 omganger sammen med krydderet på god varme. Rør med en gaffel under stekingen, slik at kjøttdeigen blir småkornete når den er gjennomstekt. Hell over tomatene og la det surre i 3-4 minutter. Bland inn chilibønner og paprika og la det koke med et par minutter. Serveres gjerne med en salat og brød.

Sursøt svineszechuan


4 Porsjoner

400 g kjøttdeig av svin
2 ss margarin eller olje til steking
1 boks Szechwan ferdig sweet and sour saus
1 stk. rød paprika
1 stk. løk

Slik gjør du:
Stek kjøttdeigen i en stekepanne med margarin/olje. Skjær løken i båter og paprikaen i biter og stek dette sammen med kjøttdeigen i 2-3 minutter. Tilsett Szechuan Sweet & Soursaus og la det koke et par minutter. Serveres med ris.

Pancho Villa, meksikansk gryterett

4 Porsjoner

800 g kjøttdeig
1 stk. gul paprika
2 ss margarin eller olje til steking
2 dl basmatiris eller langkornet ris
½ stk. purre
2 boks hakkede hermetiske tomater
2 dl grønnsaksbuljong (utblandet) eller kraft

Slik gjør du:
Vask og kutt purre i ringer og paprika i biter. Ha litt margarin/olje i en kjele og stek kjøttdeig og paprika til det er gyllent. Tilsett ris og la det frese i et par minutter. Ha i tomater, buljong/kraft. Kok opp og la gryta småkoke i ca. 20 minutter. Ha i purren og la den koke med de siste minuttene. Serveres med brød og salat.

De'lux tetrazzini

Antall porsjoner: 6-8

Kjøttsaus:
300 g biffdeig
1 ss Tacokrydder
½ pose Toro kjøttsaus
2 dl vann

Lys saus:
1 boks Campbell Champignonsuppe
1 boks Campbell Kyllingsuppe
3 dl kyllingbuljong (eller kraft)
3 ss lettrømme
100 g Tine kremost naturell

Kylling og grønnsakblanding:
1 stor, grønn paprika
6-8 store champignon
1 purre
½ løk
2-3 ss smør eller olje
salt, pepper og paprika
1 grillet kylling, renset og skåret i terninger
1 pk eggenudler

På toppen:
3 håndfuller revet pizzaost
paprikapulver

Tilberedning:
Kjøttsaus:
Brun og smulder biffdeigen lett. Ta den av varmen og rør inn tacokrydder og ½ pose med kjøttsauspulver. Tilsett vann, så det blir en tykk saus. Sett til side.

Kylling og grønnsakblanding:
Skjær opp soppen i terninger og legg dem i varm stekepanne uten smør. La dem dampe ut fuktigheten før smøret tilsettes. Ha så oppi hakket løk, purre, skåret i tynne ringer og oppskåret grønn paprika. La det surre i 5-10 minutter. Krydre med salt, pepper og paprikapulver. Bland kyllingterningene forsiktig i grønnsakblandingen. Settes til side.

Lys saus:
Hell suppen fra boksene, tilsett buljong. Varmes opp til kokepunktet under omrøring. Ta kjelen av varmen og tilsett rømme og kremost. Rør om til sausen er jevn. Sett til side.
Kok eggenudlene etter anvisning på pakken. Vanligvis 4 minutter i rikelig med vann. Hell av vannet. Skyll raskt i kaldt vann. La dem renne av seg.

Smør en stor langpanne med olivenolje. Dekk bunnen med nudlene. Legg kylling/grønnsakblandingen jevnt utover. Dekk deretter det hele med et tynt lag kjøttsaus. Hell over den lyse sausen. Fordel den jevnt utover slik at alt er dekket med saus. Strø revet ost over og dryss et tynt lag paprikapulver på toppen. Stekes ved 180 grader i 40 minutter i nedre del av ovnen.

Barbecuegryte

Antall porsjoner: 4.

400 g. Svinebog
400 g. dypfryst blanding av grønnsaker
olje etter behov
2,50 dl. Matfløte
1 ss. Soyasaus
1 dl. barbequesauce

Tilbehør
3 dl. Jasminris
sylteagurker

Skjær kjøttet i tynne strimler. Wok grønnsakene og ta dem opp. Brun kjøttet, tilsett fløte og soyasaus og la sausen koke inn i et par minutter. Rør inn barbequesausen og grønnsakene. Kok risen etter anvisningen på pakken.

Chow-chow

Antall porsjoner: 4

600 g. renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss. Olje
1 ts. Karri
2 stk. løk i tynne båter
6 stk. fersk sopp
1 ts. Salt
0,50 ts. Pepper
3 dl. Vann
1 ts. Buljongpulver
1 bk. hermetisk ananas i biter, liten boks
1 stk. rød paprika i strimler
2 stk. syrlig eple i terninger
2 ts. finhakket syltet ingefær
2 ss. Tomatpuré
1 ss. Maisenna
1 dl. Matfløte

Veldig populær mat på 70-tallet. Gryterett med svinekjøtt, sopp, ananas og mye mer. Tilbehør som nøtter, banan, agurk m.m. ble servert i skåler ved siden av. Varm en stor stekepanne med høye kanter eller en vid gryte. Ha i olje og karri. La dette surre litt før du tilsetter kjøttet. Brun kjøttet lett. Tilsett løk og sopp og fres dette. Dryss over salt, pepper og vann + buljong. Kok opp og tilsett ananas, paprika, epler og ingefær. Rør om og ha i tomatpurè. Rør maisennamelet ut i fløten og hell over i gryten. Kok opp og la det småkoke i ca. 5 minutter.

Biffgryte fra Burgund

Antall porsjoner: 4.

800 g. benfritt storfekjøtt av høyrygg, bog, mørbrad
4 ss. hvetemel
smør til steking
4 fd. hvitløk
1,50 ts. salt
10 stk. pepperkorn
1 ss. tørket provence krydderblanding
1 stk. laurbærblad
4 ss. tomatpuré
3 dl. kraft eller buljong
3 dl. rødvin
10 stk. småløk
2 stk. gulrot
3 sk. sellerirot
150 g. bacon
200 g. sopp
persille
Potetmos
poteter
sellerirot
matfløte
smør
salt
pepper

Skjær kjøttet i litt store terninger og vend det i hvetemel. Brun det i varm panne i smør til kjøttet blir godt brunet. Brun små porsjoner av gangen. Ha kjøttet over i en kasserolle tilsett finhakket hvitløk, salt, pepper, tørkede urter, laurbærblad og tomatpuré. Hell over kraft og vin (kok ev ut pannen med litt av vinen eller kraften). Kok opp og la kjøttet trekke ca 45 min under lokk. Rens løk og grønnsaker, del gulrøtter og sellerirot i staver. Ha grønnsakene over i gryta når det gjenstår ca 20 min av trekketiden. Del bacon i biter og brun i en stekepanne sammen med sopp. Tilsett i gryten rett før servering. Smak til med salt og krydder. Dryss over rikelig med finhakket persille før servering. Server med kokte poteter, potetmos, ris eller grovt brød og en grønn salat.

Potetmos:
Kok poteter og sellerirot i usaltet vann. Hell av kokevannet. Mos poteter og sellerirot og spe med varm melk eller mat fløte. Smak til med litt smør, salt og pepper.

Safranrisotto med kylling

Antall porsjoner: 4

2 stk. sjalottløk
2 ss. olivenolje
3 dl. langkornet ris
7 dl. hønsebuljong
1 g. safran
1 ts. salt
3 stk. kyllingbryst
1 pk. dypfryste selskapserter

Hakk sjalottløken og fres den blank i olje. Tilsett risen og rør rundt så alle riskornene blir blanke av olje. Hell på hønsebuljong, tilsett safran og salt og la risen småkoke under lokk i 10 minutter. Skjær kyllingfiletene i brede strimler og bland dem med risen. Kok rettene videre i 5 minutter. Tilsett ertene og kok videre til risen er mør og kyllingen gjennomkokt, 3-4 minutter.

Ingen kommentarer: