Italiensk mat

Bruschetta

4 Porsjoner

400 g spekeskinke
4 skive lyst brød
2 ss olivenolje
2 stk. finhakket tomat
½ stk. finhakket rødløk
1 stk. finhakket avocado
1 båt hvitløk
2 ss frisk basilikum
½ dl olivenolje
½ ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du:
Varm olivenolje i en panne. Stek brødet til det blir sprøtt og gyllent. Bland tomater, løk, avokado, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle. Legg en skive spekeskinke på hver brødskive og fordel blandingen på toppen.
Brødskivene kan også pensles med olivenolje og stekes i ovn på 250° C i ca. 5 minutter eller til skivene er sprø og gyldne.

Piroger

8 Porsjoner

Deig:
25 g gjær
5 dl lunkent vann
2 ss olje
ca. 1 l hvetemel
1 ts salt
1 stk. egg til pensling

Fyll:
Ca. 300 g grillpølse eller kjøttpølse i terninger
1 stk. rød paprika
1 boks hermetisk sjampinjong i skiver
1 ts tørket oregano
¼ ts pepper
¼ ts salt
4 ss tomatpuré
1 dl hvitost

Slik gjør du:
Rør gjæren ut i lunkent vann. Tilsett olje og salt og rør inn melet litt etter litt til en passe fast deig. Legg et klede over deigen og sett den lunt til heving. La deigen heve til den har fått dobbel størrelse. Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Del deigen i ca. 16 like store biter. Kjevle ut disse til runde leiver. Fordel det fyllet på halvparten av leiven. Pensle kanten med sammenpisket egg og brett den andre delen av deigen over. Klem ned skjøten med en gaffel. Legg pirogene på en stekeplate og la de etterheve i ca. 15 minutter. Pensle med egg og stek dem på midterste rille ved 200 grader i 10 - 15 minutter.

Lasagne

(6 personer)

Kjøttsaus:
3/4 kg kjøttdeig
3 ss margarin
5-6 løk
5-6 ferske champignoner
2 bokser hakkede tomater
4-5 ss tomatpure
2 buljongterninger
2 fedd finhakket hvitløk
basilikum, oregano, timian etter smak
salt, pepper
2 ss hvetemel

Ostesaus:
Lag hvit saus av ca. 1 liter melk, og ta kjelen av platen.
Bland i ca 3 dl reven ost, og la dette smelte inn. Smak til med salt, pepper og revet muskattnøtt.

Fremgangsmåte:
Stek halvparten kjøttdeigen om gangen på sterk varme og legg den over i en stor gryte. Stek løken og champignonen og tilsett krydderet. Når grønnsakene er blitt gylne has 2 ss hvetemel over i tillegg til tomatene. Ha i ca 2 dl vann, løk og sjy opp i gryten. Kok sausen under svak varme i minimum 20 minutter. Smak til med buljong, salt og pepper. Smør langpannen eller en ildfast form. Fordel halvparten av ostesausen i bunnen, med lasagneplater oppå. Legg deretter tre lag kjøttsaus, med plater i mellom. Fordel resten av ostesausen på toppen.
Stekes på 220 °C i 60. Slå av ovnen og la Lasagnen hvile i 10 min før servering
Serveres med en frisk salat brød og smør.

Pølse-bruschetta med tzatsiki

Antall porsjoner: 4

300 g. Pølse
2 dl. yoghurt naturell
1 stk. Agurk
1 fd. Hvitløk
4 sk. Loff
dijonsennep
2 stk. Tomat
blandet salat
olivenolje
sitronsaft
salt
pepper

Begynn med tzatsikien. Sil yoghurten i et tynt klede over natten. Fjern "innmaten" (frøene) i agurken, og rasp agurkkjøttet. Finhakk hvitløken. Rør sammen agurk, yoghurt og hvitløk og smak til med salt og pepper. Skjær tomatene i små båter og grovhakk salatbladene. Lag vinaigrette av 3 deler olivenolje og 1 del sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Vend tomat og salat i dressingen. Pensle loffskivene med olivenolje og stek dem gylne på begge sider. Smør den ene siden av skivene med dijonsennep. Skjær pølsene i skiver og stek dem passe i olivenolje. Anrett tzatsiki på loffskivene, så de stekte pølseskivene oppå der igjen og pynt med litt av salaten.

Italiensk wok

Antall porsjoner: 4.

600 g. ytrefilet av storfe
200 g. ferske sjampinjonger
3 stk. Tomater
2 fd. Hvitløk
1 stk. rosmarinstilk

Saus
1 stk. fersk chilipepper
3 stk. soltørkede tomater
1 dl. sukiyakisauce
olivenolje
salt
pepper

Skjær alle ingrediensene i samme tykkelse og størrelse som pommes frites. Varm opp olje i woken. Stek kjøttet brunt sammen med sjampinjongen. Ha i tomater, presset hvitløk og hakket frisk rosmarin. La det frese litt sammen med kjøttet. Lag saus ved å surre chili og soltørkede tomater i litt olivenolje. Tilsett sukiyakisauce og la det bare trekke sammen i 4-5 minutter. Smak til med salt og pepper. Server kokt ris eller spaghetti til.

Pasta a la Alfredo

ca. 250 g spaghetti eller annen pasta
100 g meierismør
1/2 dl kremfløte
2 dl ost, revet, gjerne jarlsberg eller norvegia
Salt og pepper
50 g pinjekjerner, ristede (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Visp smøret lett og luftig. Tilsett litt fløte om gangen. Rør i osten. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over nykokt pasta og dryss litt finrevet ost og ristede pinjekjerner på hver porsjon. Server gjerne en grønn salat til.

Lasagne

(6 personer)

Kjøttsaus:
3/4 kg kjøttdeig
3 ss margarin
5-6 løk
5-6 ferske champignoner
2 bokser hakkede tomater
4-5 ss tomatpure
2 buljongterninger
2 fedd finhakket hvitløk
basilikum, oregano, timian etter smak
salt, pepper
2 ss hvetemel

Ostesaus:
Lag hvit saus av ca. 1 liter melk, og ta kjelen av platen.
Bland i ca 3 dl reven ost, og la dette smelte inn. Smak til med salt, pepper og revet muskattnøtt.

Fremgangsmåte:
Stek halvparten kjøttdeigen om gangen på sterk varme og legg den over i en stor gryte. Stek løken og champignonen og tilsett krydderet. Når grønnsakene er blitt gylne has 2 ss hvetemel over i tillegg til tomatene. Ha i ca 2 dl vann, løk og sjy opp i gryten. Kok sausen under svak varme i minimum 20 minutter. Smak til med buljong, salt og pepper. Smør langpannen eller en ildfast form. Fordel halvparten av ostesausen i bunnen, med lasagneplater oppå. Legg deretter tre lag kjøttsaus, med plater i mellom. Fordel resten av ostesausen på toppen.
Stekes på 220 °C i 60. Slå av ovnen og la Lasagnen hvile i 10 min før servering. Serveres med en frisk salat brød og smør.

Kylling med tagliatelle

Antall porsjoner: 2

½ grillet kylling (ca. 425 g)
smør til steking
1 rød paprika
1 grønn paprika
½ boks hermetisk mais
200 g båndspaghetti

Urtesaus:
3 dl seterrømme
evt. litt kraft fra maisboksen
3 ss Gourmet urteost
½ s salt
1 ss finhakkede urter

Fremgangsmåte:
Slipp båndspaghetti opp i kokende vann og følg koketiden på pakken. Varm lett opp kyllingbitene i smør i en stekepanne. Skjær paprika i små biter. Tilsett paprika og mais i pannen og la det bli godt varmt. Kok opp rømmen eventuelt tilsatt litt kraft fra maisboksen. Smak til med urteost, salt og finhakkede urter. Hell sausen over pastaen ved servering

Pastaform

4 porsjoner

1 løk
2 ss olje
en pakke kjøttdeig
en boks hermetiserte tomater
1 dl kjøttbuljong
1 ss oregano
salt og pepper
250 gr penne rigate
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt og pepper
en klemme muskatnøtt
1 ss sitronsaft
100 gr ost

Fremgangsmåte:
Hakk opp løken og brun den i oljen i en stor stekepanne. Ha oppi kjøttdeigen og brun den. Hell over tomatene, oreganoen, salt og pepper. La putre i 30 min. Kok pastaen i mellomtiden. Smelt smør i en kasserolle, ha i hvetemelet og jevn ut en hvit saus med melken. Ha oppi litt salt pepper og muskatnøtt, samt sitrosaft og halvperten av osten i sausen som kokes i 5 min. Ovnen varmes til 200 grader. Legg kjøttsaus og pasta lagvis i en smurt ildfast form og hell sausen over til slutt. Strø ost på toppen og gratiner i 30 min.

Pastapanne

4 porsjoner

6 egg
6 ss vann
salt og pepper
1/2 tube smørbar ost
100 g pastaskruer
100 g kokt kalkunpålegg
1 vårløk

Fremgangsmåte:
Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt pasta, strimlet kalkunpålegg og vårløk. La eggepannen stivne under lokk.

Spaghetti alla carbonara

Antall porsjoner: 4

500 g spaghetti
150 g bacon
1 løk
2 dl matfløte
2 egg
2 eggeplommer
Olivenolje
Parmesanost
1/2 ts nykvernet svart pepper
salt

Tilberedning:
Kok spaghetti med litt salt og noen dråper olje (helst olivenolje) i vannet. Bacon skjæres i små terninger, løken hakkes. Stek bacon og løk og til det er gyllent. Hell over fløte og la det varmes langsomt opp. Visp 2 egg og 2 eggeplommer i en bolle. Tilsett den varme fløteblandingen litt etter litt. Varmes opp under omrøring, men skal ikke koke. Riv i parmesan og la den smelte noe ned i sausen. Smak til med salt og pepper. La spaghettien renne av. Hell sausen over den varme spaghettien og bland lett.

Kjøttsaus til pasta

Antall porsjoner: 4

1 pk kjøttdeig
1 glass tomatpure
1,5 dl matfløte
vann
løk
hvitløk
salt
pepper
provencekrydder
pasta

Tilberedning:
Kok pasta og stek kjøttdeigen, ha i hakket løk og hvitløk og stek det litt før du tilsetter tomatpure, matfløte og vann (mengden kommer an på hvor flytende du vil at sausen skal være). Krydre med salt, pepper og provencekrydder. Både spaghetti og penne pasta passer til denne kjøttsausen. Hvitløksbaguetter smaker fortreffelig til!

Kylling pasta à là italia

Antall porsjoner: 2

1 - 2 kyllingbrystfilet
1/2 løk
1/2 paprika
2 tomater
1 ts tomatpurè
1,5 dl kremfløte eller matfløte
Kokt pasta, gjerne pastarør

Tilberedning:
Kok pasta etter beskrivelse på pakningen. Mens pastavannet kokes opp, skjæres løk, paprika, tomat og kyllingbrystfilet i tyynne skiver, så tynt som kniven klarer. Stek Kyllingfileten brun, gjerne med ønsket krydder(kyllingkrydder fra Santa Maria er godt), tilsett grønnsakene, rør som om man wok'er. Når løken er passe gul og mør, tilsettes fløte og tomatpure. Om man ønsker en sterk variant kan et par ts med taco-saus erstatte tomatpure. Kok opp til fløten tykner. Anrett pasta i dyp tallerken og sausen over. Serveres rykende varm.

Marinens lasagne

Antall porsjoner: 4

Kjøttsaus:
500-650 g. kjøttdeig
2 bokser tomatpure
1 boks champignon i skiver
ca. 1 stor løk
1 passe stor paprika
krydder etter smak (jeg liker basilikum, litt pepper, og et pastakrydder som heter all''italiana)

Bechamelsaus:
1-2 ss smør
hvetemel
melk
Norvegia eller mozzarella
hvit pepper
malt muskatnøtt
salt

Tilberedning:
Kjøttsaus:
Løk og paprika hakkes og freses i en kasserolle med litt smør. Soppen tilsettes, men ta vare på kraften fra boksen (dersom du bruker frisk sopp, så fres disse for seg selv, og tilsett dem tilslutt). Brun kjøttdeigen, og ha den i gryta. La dette stå å småkoke mens en lager resten.

Ostesaus
Lag en vanlig hvit saus av smør, mel og melk, men bruk lite smør (osten er feit). Smak til med salt og pepper (en kan godt ha litt mere salt og pepper i enn vanlig, for ostesausen skal legges lagvis med kjøttsausen).

Tilslutt:
Ostesausen, kjøttsausen og pastaplatene legges lagvis i en dyp ildfast form, og dekkes med ost. Dekk til med aluminiumsfolie, som taes av de siste minuttene. Stekes på 225 grader til pastaplatene er myke (ca 30 minutter). Serveres med nystekte baguetter og frisk salat til.

Gratinerte cannelloni

Antall porsjoner: 4.

12 stk. Lasagneplater
250 g. Kjøttdeig
2stk. Sjalottløk
2 fd. hvitløk
2 ss. Olivenolje
2 ss. hvetemel
2 dl. kjøttkraft
1 dl. Rødvin
salt
pepper
muskat
revet cheddar eller parmesan

Kok opp rikelig med vann, tilsatt 2 ts salt pr. liter. Kok et par lasagneplater om gangen i 3-4 minutter. Ta dem opp og la dem renne godt av. Finhakk løk og hvitløk og brun det sammen med kjøttdeigen i olje. Dryss på mel, rør om og spe med kjøttkraft og vin. La sausen koke til den tykner, 5-10 minutter. Smak den til med salt og pepper. Fordel fyllet på lasagneplatene, dryss på en liten skje ost og rull lasagnen sammen. Legg dem tett med skjøten ned i smurt ildfast form. Dryss resten av osten over og stek retten midt i ovnen til den er varm og overflaten gyllen. I ovn ved 200° i ca. 15 minutter.

Hul spaghetti med verdens beste bolognesesaus

Antall porsjoner: 6

500 g. spagetti eller spaghettini
600 g. Kjøttdeig
100 g. bacon eller pancetta
1 stk. Løk
2 fd. Hvitløk
2 stk. Gulrot
2 stang stangselleri
2 bk. Knusttomat
3 dl. kalve- eller oksekraft (ferdig eller fra terninger)
2 dl. rødvin
laurbærblad
noen stilker timian
tørket oregano
5 ss. Olivenolje
salt
pepper

Kutt bacon i små terninger. Finhakk løk, gulrøtter, stangselleri, timian og hvitløk. Varm halvparten av oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres baconet til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett gulrøtter, stangselleri og krydderne, og fres grønnsakene til de er myke og har fått litt farge. Brun kjøttdeigen i en annen panne med resten av oljen og hell den oppi pannen med grønnsakene. Tilsett vin, knuste tomater og kraft og la det hele småputre under lokk i en times tid - eller gjerne enda lenger! Kok pasta etter anvisning på pakken. Legg den ferdigkokte pastaen på en tallerken sammen med bolognesesausen. Dryss over parmesan, mozzarella eller annen ost.

Ingen kommentarer: