Meksikanske fristelser

Pancho Villa, meksikansk gryterett

4 Porsjoner

800 g kjøttdeig
1 stk. gul paprika
2 ss margarin eller olje til steking
2 dl basmatiris eller langkornet ris
½ stk. purre
2 boks hakkede hermetiske tomater
2 dl grønnsaksbuljong (utblandet) eller kraft

Slik gjør du:
Vask og kutt purre i ringer og paprika i biter. Ha litt margarin/olje i en kjele og stek kjøttdeig og paprika til det
er gyllent. Tilsett ris og la det frese i et par minutter. Ha i tomater, buljong/kraft. Kok opp og la gryta småkoke
i ca. 20 minutter. Ha i purren og la den koke med de siste minuttene.

Mild Salsa

4 Porsjoner

2 stk. tomat
¼ stk. slangeagurk
½ stk. gul paprika
½ stk. frisk ananas
1 stk. finhakket sjalottløk
4 ss hakket frisk basilikum
2 ss olivenolje

Slik gjør du:
Finhakk alle ingrediensene og bland. La gjerne salsaen stå i ca. 1 time før servering.

Sterk Salsa

4 Porsjoner

½ stk. frisk ananas i små biter
½ stk. rød paprika i små biter
1 stk. finhakket, grønn chili
1 stk. finhakket vårløk
3 ss chilisaus
1 stk. lime -kun saften

Slik gjør du:
Bland alt og la det gjerne trekke i ca. 1 time før servering.

Gresk salat med biffstrimler

2 Porsjoner

300 g biffkjøtt i strimler
1 ts gresk krydder
2 ss olje til steking
2 dl tzatziki
1 stk. tomat i skiver
½ glass fetaost i marinade
3 stk. salatblad
8 stk. sorte oliven

Slik gjør du:
Krydre biffkjøttet og stek det på middels varme. Anrett salaten på et fat med tzaziki i bunnen og tomater, snittet salat og fetaost over. Strø på biffstrimler og oliven til slutt. Server med baguette/brød.

Tacoform

1 pk kjøttdeig
1 stor gul løk
1 stor rød paprika
ca 5-6 fersk sopp (etter ønske)
Riflet ost
tacokrydder
nachos chips

Fremgangsmåte
Hakk opp løk, paprika og sopp i ønsket størrelse. Stekes på pannen. Stek kjøttdeigen og tilsett tacokryddere.
Ta oppi grønnsakene og la det blande seg sammen. Finn en ildfastform og legg chipsen i bunnen, så legger du kjøttdeigen, løk, paprika, og soppen opp på der igjen. Strø ost på toppen og sett det i bakovnen i ca 15min.

Nachopizza

Vanlig pizzadeig
Kjøttdeig
Tacokrydder-pose
Salsa/tacosaus
Rømme
Nachochips
Revet ost
Jalapenos

Fremgangsmåte
Lag pizzadeig - hev den. Stek kjøttdeig. Tilsett tacokrydderet og så mye vann som anvist på pakken. La det surre et par minutter. Legg pizzadeigen på en plate. Fordel kjøttdeigen utover. Ha på småknuste nachochips, jalapenos og strø til slutt osten over. Stekes på 200-225 grader i ca 15min (varierer med ovnstypen, følg med under bunnen, om den blir gyllen).

Meksikanske kjøttboller

2 skiver loff uten skorpe
3ss melk
250g kjøttdeig, storfe + 250g kjøttdeig, svin
eller 500g familiedeig
1 liten, revet løk
1 lettpisket egg
1 ts spisskummenfrø
2 ss hakket, frisk koriander
1 l buljong
2 ss tomatpure

Saus:
3-4 serranochili
1 liten finhakket løk
2 fedd hvitløk
400g hermetiske, hakkede tomater
2 ts sukker

Tilberedning:
Riv loffskivene, trekk i melk et par minutter, klem ut melk, lag småbiter. Bland med resten, smak til med salt og pepper. Blandingen skal være løs. Bland godt, lag rundt 30 boller. Våte hender gjør at bollene ikke kleber. Bland buljong og tomatpure. La bollene småkoke til de er gjennomkokt (20min) på svak varme. Ta ut kjøttbollene, stikk i cocktailpinner, pynt med koriander. Sausen (til dypping): Fjern frø fra chili, finhakk, stek løk i litt olje til myk og gyllen, la steke med hvitløk og chili 1 min, bland alt, la surre 15 min. Avkjøl, ha i blender. Smak til med salt og pepper.

Quesadilla

Antall porsjoner: 4

4 tortillalefser
2 kyllingfileter
4 tomater
1/2 løk
Ost
Salsa
Rømme
Jalapenos
Salat
Olje
Chili

Fremgangsmåte:
Del opp kyllingfileten i strimler og legg dem i litt olje og finhakket chili. Kutt løk og tomat i små terninger. Riv ost. Ta en tortillalefse og ha i tomat og løk, ost og salsa. Brett tortillaen over og legg den i en tørr stekepanne. Kyllingstrimlene stekes i samme panne. Legg de ferdigstekte kyllingstrimlene inn i lefsa. Pass på at tortillaen ikke blir svidd. Når osten har smeltet i lefsa, så er retten ferdig. Anrettes med litt rømme, jalapenos og litt ekstra salsa for de som liker det sterkt.

Gratinerte Quesadillas

Antall porsjoner: 4

6 stk. tortilla (maiskake)
300 g. svinekjøtt

Fyll.
1 stk. finhakket løk
1 fd. Hvitløk
1 stk. Paprika
0,50 stk. Squash
1 ts. Paprikapulver
1 ts. malt spisskum
salt
sort pepper
200 g. god gul ost (cheddar)
jalapeño-chili

Fremgangsmåte:
Svinekjøttet finstrimles. Kjøttet wokes sammen med finstrimlet hvitløk, løk, paprika og squash i ca 2 minutter. Trekk til sides. Tilsett paprikapulver, spisskum, salt og pepper. Rør godt. Maiskakene tilberedes som anvist på pakken. Legg lagvis fyllet, tomatsalsa, jalapenos og ost på maiskaken. Pakk dem godt sammen så fillet holdes på plass. Legg kakene på et stekebrett (eller i en ildfast form). På toppen legges litt salsa og masse ost. Stek dette i ovn på grillvarme 200ºC i 10 minutter, til de blir sprø og fine. Server med guacamole, og gjerne litt salat og en god bønnestuing.

Ingen kommentarer: