Tomatbrød

1,2 kg durumhvete (italiensk hvetemel)
7dl vann romtemperert
1 pk tørrgjær
20 gr salt
1 glass med soltørka tomater
rosmarin, estragon ,timian

Ha alt i en kjøkkenmaskin utenom 200 g mel. Eltes til det blir en løs deig ca. 10-15 min. Ha i resten av melet og halvparten av de hakkede tomatene. Elt i 5 min til det blir en glatt deig ca 5 min. Kna deigen til den er glatt og fin. Heves i 30 min.

Urteblandingen
Hakk tomater og bland det i morter med urter, pensles på brødet, som har blitt formet. Etter eget ønske. strø over litt mel.

Fremgangsmåte:
Etterhev i 30 min, stekes på 220 grader i 40 min.

Focaccia

20 g salt
1 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
700 g hvetemel
4,5 dl vann

Oljeblanding:
4 ss hakket rosmarin el. Basilikum
2 fedd hvitløk
1 ts grovsalt
1,5 dl olivenolje
Svarte oliven
Maldonsalt eller grovsalt

Fremgangsmåte:
Elt deigen godt og lenge, påse at det er ganske løs i 3/4 deler av eltetiden slik at deigen blir glatt. Tilsett det øvrige melet til deigen har en god konsistens. Legg deigen på en lun plass i minimum 30 minutter. Trykk ut brødet til ca. 1,5 cm tykkelse, trykk godt med fingertuppene slik at brødet får masser av små groper. Legg urtene i en morter med salt, olje og hvitløk, mos så dette godt og fordel det på toppen av brødet. Legg så på grovhakket oliven. La brødet heve i 30 minutter og stek det på varm ovn (230 grader) til det er gyllent.

Brytebrød med hvitløk og rosmarin

500 g mel
1 pk tørrgjær
2 ts salt
3 dl vann
5 fedd hvitløk
rosmarin, salt, olje
100 g svarte & grønne oliven
cherrytomater

Fremgangsmåte:
Nesten alt mel, gjær, salt og vann eltes i 6 min. Ha i resten av melet mot slutten. Ha så i 50 gram oliven. Eltes littegrann så ikke oliven knuses helt. Legges til heving i 30 min. Støt hvitløk, rosmarin, salt og olje i en morter. Deigen bankes flatt. Fordel hvitløkblandingen over deigen. Ta gjerne litt ekstra salt og pepper på etter smak. Stekte cherrytomater legges oppå. Rull sammen. Del i små «boller», og legg dem tett sammen i en stekepanne, eller annen ildfast form. Klem alle bollene litt ned i pannen. Hell på resten av hvitløk blandinen. La heve i 20 min. Stekes på 230 grader i 35 minutt.

Saftig gulrotbrød

2 brød

50 gr gjær
7 dl vann, ca 37 grader
2 ss honning
1 ts salt
2 ss olivenolje
1 gr raspede gulrøtter
150 gr camembert eller brie i biter
200 sammalt fin hvete
ca 900 gr hvetemel
Pynt
50 gr sammalt grov hvete

Fremgangsmåte:
Stekes ved 225 grader i ca 30 minutter i 2 stk brødformer a`1 ½ liter på nederste rille.

Bacon- og cheddarbrød

2 brød

300 gr stekt bacon i terninger
50 gr gjær
3 dl kefir
3 dl vann
1 ts salt
350 gr cheddar ost i terninger
ca 900 gr hvetemel

Stek baconterningene, hell av fettet og avkjøl. Rør ut gjeæren i lunken væske og tilsett salt. Bland inn så mye hvetemel at deigen blir glatt og smidig. La den heve ca 30 minutter tildekket. Del deigen i 4 like emner. Bland inn baconterningene i 2 emner og cheddar i 2 emner, rull hvert emne til pølser og tvinn en av hver sort rundt hverandre og legg brødene i smurte former. La brødene etterheve i ca 1 time, pensle med vann og stek som angitt nedenfor. Stekes ved 200 grader i ca 40 minutter i 2 stk brødformer a`1 ½ liter på nederste rille.

Populære pitabrød

8 stk

2 ts tørrgjær
3 dl vann, ca 37 grader
½ ts sukker
1 ts salt
2 ss olivenolje
500 gr hvetemel

Stekes ved 200 grader til de hard blåst seg opp, ca 5-10 minutt på midterste rille.

Italienske Piadina

8 stk

2 ts tørrgjær
0,6 dl vann
2 ½ dl farris el mineralvann
1 ss olivenolje
500 gr hvetemel
maldonsalt

Fremgangsmåte:
Varm vann til ca 37 grader, rør ut gjæren og bland inn olivenolje og 1 ½ dl farris. Hell væsken over melet og rør det hele godt sammen. Tilsett så mye av mineralvannet som er igjen at du får en fast og fuktig deig. Kna deigen til den er glatt, blank og smidig. Heves til dobelt størrelse, ca 30 minutter.slå ned deigen og la den hvile i 10 minutter. Del deigen i 8 emner og kjevle de til runde leiver, ca 15 cm i diameter og 1 cm tykk. Trykk de ned i en maldonsaltblanding slik at litt salt henger fast i leivene. Varm en stekepanne på middels varme i ca 10 minutter, eller du kan bruke takke. Den må være veldig varm. Stek brødene på begge sider i ca 5 minutter, snu de ofte slik at de steker jevnt. Stikk med gaffel for å unngå luftbobler.

Urtebrød

25 gr gjær
3 dl vann (evnt melk)
1 ss olje
2 ts sukker
1ts salt
1dl hakka urter eller 2 ss tørka urter
1 egg
ca 8 dl hvetemel

Lag vanlig gjærdeig. forhev og etterhev. 200 Grader i 15- 20 min alt etter utbakingsformen. Bakes ut etter ønske: Brød, små brød, horn, rundstykker eller brytebrød. Har også med godt hell tilberedt det som foccacia med salt og olje over før steking.

Blandet kuvertbrød

50 g meierismør
2 1/2 dl melk
50 g gjær eller tilsvarende tørrgjær
1 ts salt
7 dl finbakstmel

Fyll:
1 dl meierismør, smeltet
150-200 g revet Jarlsbergost
1 dl urter, finhakket
Muffinsformer
I stekeovnen ved 225 grader C, ca. 13 minutter

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og hell over melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Bland inn salt og mel til deigen er passe fast og "slipper bollen". La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Kjevle deigen til et rektangel. Lag 6 stk. 4 cm. brede remser på langs med en bakkelspore. Pensle deigen med smør og dryss jevnt over ost blandet med urter. Legg 3 remser oppå hverandre og del hver "stabel" i 6 biter. Bøy hver bit og legg dem i tredoble godt smurte muffinsformer. Eller bruk en muffinsform og legg denne i små porsjonsformer, gjerne sandkakeformer. dermed holder de fasongen bedre under heving og steking. Etterhev brødene ca. 15 minutter og pensle med sammenvispet egg. Stek kuvertbrødene. Kuverbrødene smaker fortreffelig til suppe eller en salat. De er fine å fryse, men bør lunkes på før servering.

Briocher

1 dl melk
20 g gjær
litt salt
3/4 dl sukker
350 g hvetemel
2 egg
250 g smør

Fremgangsmåte:
Rør ut gjæren i den lunkne melken samme med salt og sukker. Ha i det meste av melet. Rør deigen sammen. La den være ganske løs. Sett til heving. Rør så i eggene ett av gangen og evt mer mel. Kjevl ut en avlang kake og fordel smøret i klatter på den. Brett deigen sammen og kjevl ut. Gjentas 3 ganger til smøret er godt kjevlet inn. Sett så til heving i 3 timer. Trill deigen ut til boller og legg dem i små former. Hev en gang til. Smør dem med egg og stek i varm ovn. Serveres til kaffe eller te.

Brytebrød

50 g gjær
3/4 l lunkent vann
3 ss olivenolje
1/2 ss salt
ca 2 l hvetemel
sammenpisket hvetemel
sesamfrø
karve

Fremgangsmåte:
Smuldre gjær i bake bollen. Tilsett lunkent vann, olivenolje og salt. Elt så inn hvetemel til du har en smidig deig som slipper bollen. Settes til heving i ca 20 minutter. Pensle 2 runde 24cm diameters kakeformer med margarin
Ta opp deigen og del i 2. Del så hvert emne i ca 15-20 boller. Trill de ut og legg de i formen med litt mellomrom. Etterhev i ca 20 minutter. Pensle med egg og strø på sesamfrø og karve. Stek på nederste rille ved ca 200 grader i ca 30 minutter. Ta ut og avkjøl før brødet serveres

Ciabatta

Lag en deig og varier eventuelt fyllet slik at du får flere varianter. Chiabatta er godt med pålegg til lunch og fint å ha med på piknik. Varier fyllet med oliven, soltørkede tomater, ost, nøtter eller krydder. Yoghurt i deigen gjør brødet spesielt saftig.

8 stk

3 dl naturell yoghurt
3 dl vann
2 ss olivenolje
25 g gjær
2 ts salt
ca. 12 dl finbakstmel eller chiabattamel

Forslag til fyll:
1 dl oliven, finhakket
eller 100 g valnøtter, hakket
eller 100 g revet ost
eller 50 g soltørkede tomater, finstrimlet

Fremgangsmåte:
I stekeovnen: 200 °C, ca. 20 minutter. Varm yoghurt, vann og olje til ca. 37 °C, rør gjæren ut i blandingen. Tilsett salt og mel, deigen skal være ganske løs og arbeides vel og lenge, 8 – 10 minutter i kjøkkenmaskin. Settes til heving under plast ca. 60 minutter. Ha bakepapir på stekeplate og mel det. Ha deigen på brettet og form en deig ca. 20x30 cm, med melet hand. Halver deigen fra langsiden og skjær 4 brød av hver halvdel. La brødene heve ca. 30 minutter under plast. Stekes nederst i ovnen, avkjøles på rist. PS: Skal du smaksette brødene må du tilsette ”fyllet” før du har i melet.

Brødpinner med løk og ost

8 dl mel
2,5 dl vann
25 g gjær
100 g smør
2 eggeplommer
1/3 ss sukker
1 ts salt

Fyll:
2 middels store løker
1 ss smør
salt og pepper etter smak
200 g revet Norvegia eller Jarlsberg
Egg til pensling
Sesamfrø til garnering

Fremgangsmåte:
Bland deigen smidig i en maskin i ca 8. min. Hakk og stek løken i smøret, la den bli myk på svak varme. Riv 200 g ost. Mix løken til pure'. La den bli kald. Smak til med salt og pepper. Bland løk mixen forsiktig inn i deigen.La deigen hvile i 10 minutter. Del deigen u 60 grams biter og rull dem ut til ca 10 cm pinner. La dem heve i 40-60 minutter. Pensle pinnene med egg og strø over sesamfrø. Stekes på 220 C i 8 minutter. Server som tilbehør til nesten hva som helst!

Pesto boller

25 g gjær
50 g margarin
2 1/2 dl melk
1/2 ts salt
ca 5 dl hvetemel

Fyll
2 dl basilikum blader eller persille
1-2 hvitløk båter
2 ss pinjenøtter
1/2 dl revet fersk parmesan
1 dl olivenolje
salt
pepper

Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt margarin og bland med melk. Varm til 37 grader og hell dette over gjæren. Tilsett salt og rør inn mel til en smidig deig som settes til heving i ca 20-30 minutter. Lag fyllet ved å kjøre ingrediensene i en hurtigmikser og tilsett olje i en tynn stråle, mens maskinen kjører. Ta deigen opp på bakebordet og kjevle den ut til ett rektangel på ca 40 cm X 40 cm. Smør fyllet utover og rull sammen til en rullekake. Skjær rullen i 12 biter og legg de i muffins former. Etterhev i ca 20 minutter. Pensle med egg og stek ved 225 grader i ca 12 minutter midt i ovnen. Serveres nystekte

Taco boller

6-7 dl hvetemel
40 g tørrgjær
3-4 dl lunket vann
Litt olje.
Tacosaus gjerne blandet med litt stekt kjøttdeig. Reven ost.

Fremgangsmåte:
Bland gjær,olje og vann, og ha det oppi melet. Arbeid deigen til den er smidig. La heve ca 30 minutter. Bak ut som boller og legg de på en stekeplate. Trykk flate. Ha tacosaus på og strø litt gulost på toppen. La heve i ca 20-30 minutter. Stek bollene i ovnen i ca 12-14 minutter ved 225 grader. Server med en salat.

Tebriks

(16 - 18 stk.)

25 g gjær
3 1/2 dl vann
1/2 ts salt
1 ts sukker
50 g smør
ca 500 g hvetemel
50 g halvsmeltet smør

Fremgangsmåte:
I stekeovnen : 250 ° C, 12-15 minutter
Varm vann og smør til fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken i bakebollen. Rør inn sukker, salt og mel. Arbeid deigen raskt sammen for at den ikke skal bli seig. La deigen heve til dobbel størrelse under plast. Ha deigen på bakebordet. Kjevle den til et rektangel, ca. 22 x 80 cm. Stryk det halvsmeltede smøret langsetter på 2/3 av deigen. Brett leiven i tre med den usmurte delen først inn. Snu skjøten ned mot bordet, og skjær 4 cm brede stykker. Sett stykkene på stekeplate med skjøten ned. La dem etterheve under plast på lunt sted. Pensle med egg og strø rikelig med valmuefrø over. Stekes til de er gylne, sprø og gjennomstekte.

Landbrød med soltørkede tomater, oliven og hvitløk

5 dl lunkent vann
1 kg finbakst (bruk 2/3 først, juster med resten)
1 pk tørrgjær
2 ts salt
100 g soltørkede tomater
100 g svarte oliven
5 fedd hvitløk
3 ss olje
1 ss sukker

Fremgangsmåte:
Legg de soltørkede tomatene i bløt i 30 minutter, og hakk dem deretter opp. Hakk opp oliven i passe biter. Hvitløken presses/knuses. Bland alle ingrediensene og kjør til en jevn deig i kjøkkenmaskin. Bak ut et stort rundt brød. La heve i 45 minutter. Stek ved 200 grader i 40 minutter til det høres "hult" ut når man banker i brødet med fingeren.

Ostesnurrer med krydder

2 l hvetemel
4 ss sukker
1 ts salt
8 ss margarin
2 pk gjær
ca. 6 dl melk

Fyll 1: ost, basilikum, gressløk
Fyll 2: ost, oregano, timian

Fremgangsmåte:
kjevle ut deigen og strø på det ønskede fyllet. Rull den sammen og kutt opp i små skiver som stekes i ovnen til de er gylne.

Baguette

Antall porsjoner: 2

25 g gjær
2 dl lunkent vann
1/2 ss olje
1/2 ss salt
1 dl grov sammalt hvete
4 dl hvetemel

Tilberedning:
2oo grader, ca 15-20 min.

Naan-brød

2 ss tørrgjær
4 ss lunken melk
2 ss sukker
450 g hvetemel
1 ss bakepulver
½ ss salt
1½ dl melk
1½ dl yogurt naturell
1 vispet egg
2 ss klaret smør
mel til utbaking
klaret smør til smøring
hakket frisk koriander og løkfrø til å drysse over

Fremgangsmåte:
Bland gjær, lunken melk og sucker, sett til side på et lunt sted til det begynner å skumme. Bland mel, bakepulver og salt på en bakeplate eller i en stor bakebolle. Lag en grop i midten og tilsett gjærblandingen, melken, yoghurten, egg og klaret smør. Bland alle ingrediensene godt. Kna deigen godt. Dekk bollen med plast eller et tett lokk og la stå til den er hevet til dobbel størrelse. Varm ovnen til 200 grader.

Arbeid deigen på et melet underlag. Del opp i store boller og kjevle hver enkelt til 25x15 cm størrelse og 3 med mer tykk. Dryss over koriander og løkfrø (fås kjøpt i asiatiske/indiske butikker, er små, svarte og trekantete) hvis du får tak i . Steik i 10-12 minutter.

Bakes vanligvis i tandooriovn men vanlig steikeovn går også fint, forskjellen er at overflaten blir ikke så hardt stekt som for original naan.

Urtebrød

1kg hvetemel
1 egg
100 gr smør
1 dl olivenolje
1/2 ts basilikum
1/2 ts oregano
1/2 ts timian
50 gr fersk gjær
vann

Fremgangsmåte:
Alt det tørre has i kjøkkenmaskin. Bland ut gjær i varmt vann ca 40 gr. og ha det i det tørre. Tilsett så mye vann at deigen er lett og jobbe med. Den skal ikke være fast, men seig... La det heve i 30-45 min. Fordel deigen i to former og klapp den på plass. Pensle med olje og strø maldonsalt på toppen. Etterhev i ca 30 min. Stekes nederst i ovnen på 200 gr.

Ingen kommentarer: