Bacalao à la Trond Moi

Antall porsjoner: 4

1 kg. Skinn- og benfri klippfisk (doble vekten hel klippfisk)
7 dl. olivenolje
3 bk. hakket tomat
5 fd. Hvitløk
3 stk. Rødløk
1 stk. Purre
1 gl. sorte oliven
1 gl. grønne oliven
1 kg. Potet
1 stk. rød paprika
1 stk. rød chili
sort pepper
tabasco

Legg klippfisken i vann 1-2 døgn. Skyll den godt og kok opp med kaldt vann. Rens fiskekjøttet i grove biter. Varm opp olivenoljen til den ryker litt og ha i grovsnittet løk, purreløk og hvitløk. Sett kjelen til side. Strimle paprikaen og kutt potetene i 3-4 mm tykke skiver. Finhakk chilien. Ha poteter, paprika og hakkede tomater oppi løkblandingen. Krydre med olivener, chili, sort pepper og tabasco. Monter lagvis i en langpanne. Legg tomat/grønnsaksblanding på bunnen, så fisk osv. Legg aluminiumsfolie som et lokk på toppen. Bak dette i ovn ca 1 - 1 1/2 time på 190 C. (Stikk en kniv gjennom potetene for å kjenne om de er ferdige.) Dryss friske urter på toppen ved servering.
Serveres med brød:
Halvstekte baguetter deles i to på langs og smøres med smør på begge sider. Stekes i grillpanne (eller vanlig) til de er fine og gyllenbrune. Legg dem så på et stekebrett og smør oversiden med crème fraîche og dryss finhakket hvitløk over. Riv så parmesan på toppen. Settes i ovnen på toppen av bacalaoen rett før den er ferdig i 1 min på grill.

Bacalao de Kristiansund

Antall porsjoner: 8

1 kg. utvannet klippfisk
2 kg. potet i skiver
5 dl. olivenolje
500 g. soltørkede tomater
8 stk. bakt paprika, flådd og strimlet
4 stk. kajennepepper (Piri- Piri)
4 fd. Hvitløk
3 stk. stor løk i skiver
sorte oliven til servering

All Klippfisk må vannes ut før bruk: I rennende vann, 24 timer pr. cm. tykkelse på fisken. Om du ikke kan legge den i rennende vann: Settes kaldt (4 grader) i beholder med lokk, skift vann 2 ganger i døgnet og la vanne ut en dag ekstra i forhold til å ligge i rennende vann. Dersom fisken skal stekes eller grilles bør den også få en ekstra dag i vann. Hell olje i gryten, varm opp. Tilsett hvitløk og spansk pepper. La smaken trekke ut i oljen uten at hvitløken blir brent. Legg lag på lag med:
Løkringer
Potet
Klippfisk
Soltørkede tomater
Paprika
Fortsett med nye lag til gryten er full. Det skal ikke tilsettes annen væske enn olivenoljen.
La trekke i 3 - 4 timer. Server rykende varm med sorte oliven.

Burmesisk fiskekarri

Antall porsjoner: 4

500 g. faste, hvite fiskefileter, f.eks. havåbor
2 ss. Fiskesaus
300 g. grovhakket løk
4 fd. Hvitløk
2 ts. finhakket, frisk ingefær
2 ts. Gurkemeie
1 stk. rød chili, uten frø
1 ts. Salt
3 ss. Olje
koriander
sitronbåter

Skjær fisken i terninger på 4 cm. Legg dem over i en lav bolle og hell over fiskesausen. Kjør løk, hvitløk, ingefær, gurkemeie, chili og salt til en karripasta i hurtigmikseren. Varm oljen i en wok eller en annen dyp stekepanne og legg pastaen forsiktig i. Pass på så det ikke spruter. Rør den i oljen, skru ned varmen og stek den i rundt 10 minutter. Hvis den begynner å svi seg, så tilsett litt vann. Pastaen bør være gyldenbrun og ha skilt seg litt med oljen når den er klar. Ta fiskebitene opp av sausen og rør dem i karripastaen. Skru varmen opp til middels og stek terningene i ca 5 minutter eller til de er gjennomstekte. Husk å snu dem slik at de blir jevnt stekt. Legg fisken over på et varmt fat og la sausen koke inn på sterk varme til den tykner. Hell den over fisken, dryss på koriander og server med ris og sitronbåter.

Sjømatgryte med steinbit og hjerteskjell

Antall porsjoner: 4.

600 g. Steinbitfilet
300 g. Hjerteskjell
1 stk. grovhakket løk
2 fd. hvitløk, finhakket
1 stk. purre i skiver
2 stk. fennikel i strimler
2 stk. gulrot i terninger
0,50 dl. olivenolje
0,50 stk. finhakket frisk rød chili
2 stk. tomat uten skinn og kjerner i terninger
2 dl. hvitvin
1 dl. Pernod
15 dl. fisk- og skjellkraft
2 ss. frisk timian
2 ss. frisk basilikum
2 ss. frisk estragon
salt
pepper

Legg hjerteskjellene i rennende kaldt vann i 15 - 20 minutter. Skrubb og skyll godt. Legg dem i en varm kjele, legg på lokk og damp til skjellene har åpnet seg. Ta ut skjellmaten, sil kraften og bruk den i suppen. Surr løk, hvitløk, purre, fennikel og gulrot i olivenolje til løken er myk. Tilsett chili, tomater, Pernod og hvitvin, kok opp og kok inn litt. Tilsett kraft og kok et par minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær steinbiten i litt store terninger og legg dem i gryten. Kok opp og la trekke til fisken er gjennomvarm. Tilsett hjerteskjellene Dryss over friske urter og server suppen med hvitløksbrød.

Ingen kommentarer: